Özel eðitim için 6 yýlda 70 milyar dolarlýk bütçe
KaRNeC
Site Kurucusu

Katýlma Tarihi: 26-02-2011
Rep Puaný: 123
Durum:
Çevirimdýþý
|
Özel eðitim için 6 yýlda 70 milyar dolarlýk bütçe
Hükümet bu yýl sonunda 6 milyar dolarlýk büyüklüðe ulaþmasý beklenen özel eðitim sektörünün önünü açmak için düðmeye bastý
Önümüzdeki 5 yýlda özel eðitim için yapýlacak harcamanýn toplamý 70 milyar dolara (200 milyar lira) ulaþacak.
OKUL SAYISI ARTIYOR
Milli Eðitim Bakanlýðý geçen yýl özel okula gidecek öðrenciler için teþvik uygulamasý baþlattý. Bu kapsamda ilk kez 2014 yýlýnda 168 bin öðrenci için devlet bütçesinden 600 milyon TL teþvik verildi. Bu sene ise 230 bin öðrenci için 1 milyar 300 milyon TL teþvik ödendi. Desteklerle birlikte özel okul sayýsý son 3 yýlda 4 bin 300'den 8 bin 316'ya çýktý. MEB, geçtiðimiz ay yayýnladýðý 2015-2019 strateji planýnda özel eðitiminin oranýný yüzde 12'ye yükseltmeyi hedefledi. 2015 yýlýnda 8 binden fazla özel okulda 1.1 milyon öðrenci eðitime baþladý. Özel okulda okuyan bir öðrencinin yýllýk, eðitim, yemek ve servis masrafý ortalama 16 bin TL olarak hesaplandý. Bu yýl 1.1 milyon öðrenci için 17.5 milyar TL'lik özel okul harcamasý yapýlacak. 5 yýllýk büyüme projeksiyonunda, okul, yemek, servis harcamalarý, kýrtasiye ve devlet teþvikleriyle birlikte özel eðitim sektörüne toplam 200 milyar TL harcama yapýlmasý bekleniyor.
ÝSTÝHDAMA KATKI
Teþvikler sayesinde orta gelir grubundaki ailelerin çocuklarý da özel okulda okuyabilecek. Artan özel okul sayýsý öðretmen adaylarý için devleti tek seçenek olmaktan çýkaracak. Satranç, halk oyunlarý, drama gibi alanlarda usta eðiticilere de iþ imkâný sunulacak. Özel öðretim yemek ve servis sektöründe de büyümeyi getirecek.
FIRSAT EÞÝTLÝÐÝNÝN ÖNÜ AÇILDI
Özel okullaþmadaki artýþýn eðitimin özelleþmesi þeklinde yorumlarýn tek taraflý bakmaktan kaynaklandýðýný belirten, Özel Öðretim Kurumlarý Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, "Türkiye eðitimde niceliksel doyuma ulaþtý. Bundan sonra eðitimde kaliteyi hedefliyoruz" dedi. Tüm Özel Öðretim Kurumlarý Derneði Baþkaný Ýbrahim Taþel ise, "Devletin özel öðretim teþviði sektörün önünü açtý. Teþvikler eðitimde fýrsat eþitliðine de yarýyor" diye konuþtu.
Kaynak: Sabah
|
|
25-10-2015 11:35 |
|
Bu Konudaki Mesajlar |
Özel eðitim için 6 yýlda 70 milyar dolarlýk bütçe - KaRNeC - 25-10-2015 11:35
|
Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
kampanyalar
tanýtým yazýsý
Replika saat