28 defa görüntülendi.

Zahter Tüketimi Artacak

osman75
Profesör Dr.
*****

Mesajlar: 2,072 Katılma Tarihi: 16-01-2014 Rep Puanı: 0 Durum: Çevirimdışı

Mesaj: #1
Zahter Tüketimi Artacak

Ihlamurun yerine geçe bilecek bir bitki olan Zahter’in ülkemizde tüketimi oldukça artacak.

Türkiye’de belli bölgelerde doğada yetişen zahter, şifa niyetine tüketildiği gibi yemek ve salatalarda baharat olarak da tercih ediliyor. Tarihi Kapalıçarşı’daki aktarlar, ıhlamurun kilogramının 200 liraya kadar çıkması nedeniyle tüketicilere zahteri öneriyor. Çarşıda uzun yıllardır aktarlık yapan İbrahim Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların soğuktan korunmak için bitkisel ürünlere rağbet gösterdiğini söyledi.
“BİNBİR DERDE DEVA”
Vatandaşların daha çok ıhlamuru tercih ettiğini ancak fiyatını duyunca bundan vazgeçtiğini anlatan Demirkol, “Ihlamur gerçekten çok pahalı, herkes alamıyor. Onun için aynı etkiye sahip zahteri öneriyoruz. Zaten bölgemizde yaygın olan zahter son dönemde en çok sattığımız ürünlerin başında geliyor. Aslında zahter binbir derde deva ama her yerde çok bilinmiyor” ifadelerini kullandı. Çarşı esnaflarından İbrahim Uzun da zahterin, faydalı bir bitki olarak bilindiğini anlattı.



ZAHTERİN DE FİYATI ARTACAK
Bazı hastalıklardan korunmak için doğal ürünleri tercih etmeye çalıştığını aktaran Latif Mol da “Her yıl kış gelmeden çarşıya gelip ıhlamur almaya çalışırız ancak bu yıl fiyatlar inanılacak gibi değil. Bunun için ıhlamur yerine çok daha uygun olan zahter aldım. Böyle giderse zahterin fiyatı da artar gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

“TADI FARKLI OLSA DA ETKİSİ AYNI”
Harran Üniversitesi (HRÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu ise ıhlamur, adaçayı, zahter ve nane gibi bitkilerin soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırdığını söyledi. Doğu Anadolu, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde doğada kendiliğinden yetişen ve yöre halkı tarafından toplanan zahterin, farklı tadına rağmen ıhlamur ile benzer etkiye sahip olduğunu ifade eden Hayoğlu, şöyle konuştu:
“Sonbaharın gelmesiyle ıhlamur, ada çayı, zahter çokça tüketilmeye başlanıyor. Son dönemde ıhlamurdaki fiyat artışı vatandaşları diğer alternatiflere yönlendirmeye başladı. Bunun gibi fiyatı çok daha uygun olan zahter de soğuk algınlığında, boğaz enfeksiyonlarında, nefesi açmada ve vücut direncini artırmada rahatlıkla kullanılıyor. Bu türler, fiyatı yüksek olan ıhlamura alternatif olarak tüketilebilir. Zahter tadı farklı olsa da tıbbi anlamda ıhlamurla neredeyse aynı özelliğe sahip bir bitkidir. Uygun fiyatından dolayı da zahteri önerebiliriz.”


Kaynak: http://www.guncelturkiyehaber.com/saglik...-1977-html
11-05-2016 11:04
Web Bul Rep Ver Alıntı
« Önceki | Sonraki »


Bu Konudaki Mesajlar
Zahter Tüketimi Artacak - osman75 - 11-05-2016 11:04

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Düşük Kalorili Yemek Tüketimi için KaloriHesap.com b.a.f. 0 104 27-08-2014 11:46
Son Mesaj: b.a.f.

Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir

Forum Atla:

tanıtım haberi- son haberler- haber- kahramanmaraş haberleri- wikigazete.com- webcimo- Hava Durumu- sanierungsunternehmen -

Öğretmen Sitesi

Öğretmen Siteleri



Öğretmen Sitesi | İletişim | Yukarıya dön | İçeriğe Dön | Mobile Version | RSS

Türkçe Çeviri: MyBBTürkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2016 MyBB Group.

MyBB & SEO İnSiDe

ÖğretmenSitesi.İnfo Google Gizlilik Politikasına riayet etmektedir