PEYGAMBER SEVGÝSÝNÝ KALPTE NASIL ARTIRABÝLÝRÝZ?
Faziletli Âlim Muhammed Salih el-Müneccid
Terceme: Ubeydullah Arslan
Rasulullah sallallahu aleyhi vessellem sevgisinin kuvveti imana baðlýdýr, iman arttýkça ona duyulan sevgide artar, çünkü peygambere sallallahu aleyhi vessellem gösterilen sevgi, Allah’a itaat ve yakýnlýktýr. Þeriat koyucu Allah, Peygamber sevgisini vacip kýlmýþtýr.
عن أنس قال : قال النبي صلى الله عليه وسلم : " لا يؤمن أحدكم حتى أكون أحب إليه من والده وولده والناس أجمعين " . رواه البخاري ( 15 ) ومسلم ( 44 ) .
Enes(r.a.) rivayet eder, Peygamber sallallahu aleyhi vessellem þöyle buyurmuþtur :“Sizden biriniz, ben kendisine babasýndan, çocuðundan, insanlarýn tümünden daha sevgili olmadýkça tam bir þekilde iman etmiþ olmaz.” (Buhari 15, Müslim 44)
Peygamber sevgisini elde etmemiz þu aþaðýdakileri bilirsek mümkün olabilir.
1-Peygamber sallallahu aleyhi vessellem Allah tarafýndan gönderilen bir elçidir, Allah insanlara dini teblið etmesi için onu seçmiþ, tüm insanlara seçkin kýlmýþtýr. Allah, onu sevmek ve kendinden razý olmak amacýyla seçmiþtir. Allah ondan razý olmasaydý; ne seçer ne de seçkin kýlardý. Bu yüzden Allah’ýn sevdiðini sevmeli, razý olduðundan razý olmalýdýr. Bilelim ki; O, Allah’ýn dostudur. Dostluk, sevgide en büyük mertebedir.
عن جندب قال : سمعت النبي صلى الله عليه وسلم قبل أن يموت بخمس وهو يقول : " إني أبرأ إلى الله أن يكون لي منكم خليل فإن الله تعالى قد اتخذني خليلاً كما اتخذ إبراهيم خليلا ولو كنت متخذاً من أمتي خليلاً لاتخذت أبا بكر خليلاً " . رواه مسلم ( 532 ) .
Cundub (r.a.) rivayet eder, vefatýndan beþ gün önce Peygamberden sallallahu aleyhi vessellem iþittim þöyle buyurdu: “Sizlerden bir dost edinmekten Allah’a iltica ederim. Muhakkak ki Allah, Ýbrahim’i dost edindiði gibi beni de dost edinmiþtir. Eðer ümmetimden dost edinseydim Ebubekir’i dost edinirdim.”(Müslim 532)
2-Allah’ýn kendisi için seçtiði konumu bilmeliyiz, Peygamber sallallahu aleyhi vessellem insanlarýn en faziletlisidir.
عن أبي هريرة قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : " أنا سيد ولد آدم يوم القيامة وأول من ينشق عنه القبر وأول شافع وأول مشفع " . رواه مسلم ( 2278 ) .
Ebu Hureyre (r.a.) rivayet eder, Peygamber sallallahu aleyhi vessellem þöyle buyurur : “Kýyamet gününde ben insanlarýn efendisiyim, Ben kabri ilk yarýlan, ilk þefaatçi, ilk þefaat hakký verilenim.”(Müslim 2278)
3-Bilelim ki, O dini bize ulaþtýrmak için sýkýntý ve eziyetlere uðradý, acýlar çekti, dövüldü, hakaret edildi, sövüldü, en yakýnlarý kendinden uzak durdu, deli, yalancý, sihirbaz ithamýna maruz kaldý, dini korumak için düþmanlara karþý Allah yolunda cihad etti, kâfirlerde ona karþý mücadele etti, onu ailesinden, malýndan, diyarýndan hicret ettirdiler, ona karþý ordular sevk ettiler.
4-Ashab-ý Kiramýn, Peygamberi rehber edinmesi ve beraber sýkýntýya katlanmasý, ona duyduklarý sevginin gücünü gösterir. Ashab-ý Kiram, peygamberi mallarýndan, çocuklarýndan kendi nefislerinden daha çok severdi. Bu sözümüze örnek verirsek:
عن أنس قال : " لقد رأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم والحلاق يحلقه وأطاف به أصحابه فما يريدون أن تقع شعرة إلا في يد رجل " . رواه مسلم ( 2325 ) .
Enes (r.a.) rivayet eder, O þöyle der : “Peygamberi gördüm, berber onu týraþ ediyordu, ashabý etrafýný sarmýþtý, hiç kimse kýlýn bir adamýnda elinden baþkasýna düþmesini istemiyordu.”(Müslim 2325)
وعن أنس رضي الله عنه قال : " لما كان يوم أحد انهزم الناس عن النبي صلى الله عليه وسلم وأبو طلحة بين يدي النبي صلى الله عليه وسلم مُجَوّب به عليه بحَجَفَة له وكان أبو طلحة رجلا راميا شديد القِد يكسر يومئذ قوسين أو ثلاثا وكان الرجل يمر معه الجعبة من النبل فيقول انشرها لأبي طلحة فأشرف النبي صلى الله عليه وسلم ينظر إلى القوم فيقول أبو طلحة يا نبي الله بأبي أنت وأمي لا تشرف يصيبك سهم من سهام القوم نحري دون نحرك. . .
Enes rivayet eder, O þöyle der “Uhud günü insanlardan bazýlarý Peygamberin yanýndan daðýldýlar, Ebu Talha ise Peygamberin önünde onun üzerine deriden bir kalkan tutuyordu. Ebu Talha þiddetle ok atan atýcý bir adamdý. O gün iki veya üç yay kýrdý. Beraberinde ok torbasý bulunan bir adam geçerken hemen Peygamber “O oklarý Ebu Talha'ya saç!” buyururdu. Peygamber uzanýp düþmana bakýyor; Ebu Talha: Ya Allah’ýn Peygamberi! Annem babam sana feda olsun, uzanýp bakma! Düþmanýn oklarýndan sana bir ok isabet etmesin! Göðsüm onlara senin göðsünden daha yakýn olsun! diyordu.” Hacefe: Zýrhtýr, Ona ayrýca Cubbe denir. Manasý þöyledir; Ebu Talha yanýnda deriden kalkanla Peygamberi koruyordu. Þedidu’l Gid: Okun telidir, manasý þöyledir; O, güçlü ok atýcýsýdýr.
5-Söz ve fiilden oluþan sünnetine uymak, onun sünneti hayatýn her alanýnda sana yöntem olsun. Sözünü ve emrini her sözün ve emrin önüne almalýsýn, sonra ashabý kiramýn akidesine uymalýsýn, sonra Tabiinin akidesine sarýlmalýsýn, sonra da günümüze kadar bidatten uzak Ehl-i Sünnet akidesinden onlarý izleyenlere uymalýsýn, özellikle Rafýzîlerden sakýnmalýsýn, zira onlarýn kalplerinde peygambere karþý sertlik bulunur, onlar imamlarýnýn sevgisini peygamber sevgisinin önüne alýr, imamlarýný peygamberden daha çok severler.
Allah’tan, peygamber sevgisiyle bizi rýzýklandýrmasýný ve onu evladýmýzdan, babamýzdan, ailemizden, nefsimizden daha sevgili kýlmasýný dileriz. Allah en iyi bilendir.
Kaynak