48 defa görüntülendi.

iddaa ediyoruz, ben şimdiye kadar dondurma yememişim diyeceksiniz...!

esnafahaber
Öğretmen
**

Mesajlar: 13 Katılma Tarihi: 19-06-2016 Rep Puanı: 0 Durum: Çevirimdışı

Mesaj: #1
iddaa ediyoruz, ben şimdiye kadar dondurma yememişim diyeceksiniz...!

iddaa ediyoruz,
ben şimdiye kadar dondurma yememişim diyeceksiniz...!

Dondurmanın tarihi, M.Ö. 4. yüzyıla dayanır. İşte büyük küçük herkesin çok sevdiği dondurmanın hikâyesi:
Boğazına düşkünlüğü ile tanınan Roma imparatoru Neron, gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşni başlarını ödüllendirirmiş. Çeşni başlarından biri, bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba doldurmuş, üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek, imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış.
Dondurmanın tarih içinde tüm dünyaya yayılması da şöyledir:
13. yüzyılda Marco Polo Çinlilerin buz ve süt karışımını öğrenerek bu metodu Avrupa’ya götürmüştür. Zaman içinde buzlu tarifler ortaya çıkmış Fransız ve İtalyan restoranlarında çok ünlenmiştir.
1676 senesinde Paris’te 250’ye yakın dondurmacı olduğu bilinir.
1851’de Jacob Fussel, ABD’de dondurma yapıp satmaya başlamıştır.
Değişik maddelerle hazırlanan dondurmanın İtalyanlara özel ‘Semi-Freddo’ adında bir çeşidi vardır. Dondurma yapılırken karışım dondurulmadan önce içine kremalı bir bisküvi katılarak bu ünlü dondurma hazırlanır.
1900’dan sonra soğutucu makinelerin geliştirilmesiyle dondurma daha da yaygınlaşmıştır. Dondurmaya çıtır çıtır lezzet katan külah da ilk kez 1904’te Missouri Louis’de düzenlenen Dünya Fuarı’nda ortaya çıkmıştır.
DONDURMA DEYİNCE YAŞAR USTA, YAŞAR USTA DEYİNCE DONDURMA
DONDURMACI YAŞAR USTA Yusdo dondurma
Dondurmacı Yaşar Usta yarım yüzyıl önce 1962 yılında başladığı dondurma zanaatını, kendisi gibi Arnavut göçmeni ustası Hıfzı YORGUN’un yanında öğrendiği ilke ve prensiplere sıkıca bağlı kalarak, her zaman üreteceği dondurmalarda kullanacağı meyve ve sütlerin en saf ve kalitelisini bulmak için. Türkiye’nin neresinde olursa olsun yılmadan, üşenmeden,aşkla,sevgiyle bulup ve getirip ürettiği dondurmalarda kullanmanın verdiği heyecan hala ilk gün ki gibi devam etmektedir.
Tiryakilerinin dilinden Yusdo dondurma
Vedat milor
Sıcak bir yaz günü yolunuz Bostancı’ya düşerse, Yaşar Usta’nın dondurmasını tatmanızı kuvvetle tavsiye ederim.
Ben dondurma tavsiyesi yaparken çok temkinli davranmak zorundayım. Ünlü birçok dondurmacının dondurmalarını beğenmiyor ve üzerlerinde çok oynandığını, kıvamını tutturmaktan renk ve lezzet vermeye kadar birçok kimyasal kullanıldığını düşünüyorum.
Doğal lezzet, makul fiyat
Yaşar Usta’nın lezzetleri doğal. Ayrıca fiyat da çok makul. Ne yapıyor ediyor, meyveleri uygun olduğu zaman alıyor ve fiyatları uygun tutuyor. Bunun sonucunda da her gelir kesiminden ve yaş grubundan müşterisi var.
Son ziyaretimde üç sorbe, üç de dondurma denedim. Aralarından seç desen, seçemem. Karadutlu dondurmayı yerken sanki Paris’in ünlü (ve çok pahalı) Berthillon’un katkısız gerçek meyve sorbesini yer kadar zevk aldım. Limonlu dondurma da çok seviyorum. Yaşar Usta fazla şeker kullanarak limonun doğal tadını bozmamış.
Keşke diyorum bizim balıkçılar da yemekten sonra fırında tahin ya da ağır tatlılar vereceklerine gerçek limon dondurması sunsalar. Alın Yaşar Usta’nın limon dondurmasını. İnce ama ağzı biraz geniş bir kadeh bulun. Üzerine biraz limon kabuğu doğradıktan sonra votka veya Prosecco dökün. Dört dörtlük ve balık üzerine harika gidecek ve aynı zamanda hem hafif hem aromatik açıdan zengin bir tatlı olur.
Aynı şeyi çilekli dondurma için de söyleyebilirim. Doğal ve aromatik açıdan zengin. Mis gibi yaz sorbesi.

Dondurmalar çok başarılı
Ceviz, tahin ve sakız denedim. Sakız son zamanlarda epey Moda oldu. Burada en iyi örneklerinden birini bulabilirsiniz. Tahinli olanı da çok başarılı. Acımsı değil tahin. Fazla şekeriyle lezzeti maskelenmemiş. Hani yanında pekmez olsa üzerine döküp yenecek cinsten. Ama özellikle ilgimi çeken cevizli olanıydı. Çok lezzetli ve gerçekten ceviz tadı geliyor.
Ceviz biliyorsunuz pahalı. Yaşar Usta’ya işin sırrını sordum, basit. İyi kalite ceviz kullanıyor. Minik ve yoğun lezzette olanları. Sonbahar döneminde ve fiyatlar uygunken alıp donduruyor.
Biliyorum ki bizdeki birçok balık lokantası balığı ucuz olduğu zaman yüksek miktar alıp dondurur ve tabii ki dondurulan balık lezzetini kaybeder. Dondurma farklı. Cevizli dondurmayı gözünüz kapalı yerseniz ne olduğunu söylersiniz.
Yaşar Usta gibi işini hem hakkıyla, hem severek, hem de ticari kaygılardan önce müşteri memnuniyetini düşünerek yapan esnaf ya da başka meslek sahipleri, nesli giderek tükenen bir grup.
Sanırım bunun gerisinde yatan temel dürtü, haysiyet anlayışı. Yaşar Usta’yla tanışın. Ne demek istediğimi anlarsınız. Kendine olan saygısı ve haysiyet anlayışı, kalitenin ve hijyenin güvencesi.
5 yıldızlık dondurma bu derim.
Nur Çintay A.
herşey geçen yaz sonu başladı. Bostancı'daki Yaşar ustanın dondurmasının nasıl da farklı olduğunu anlatan bir mail düştü.
Çok ciddiye almadık. Falanca balıkçının ne kadar kazıkçı olduğuna ilişkin bir 'uyarı'nın nedense hemen bitişikteki balıkçıdan yollanmasına, övgüde sınır tanımayan sözde vatandaş mektubunun '200 metrekare kapalı alana sahip işletmenin mutfağında da 12 eleman çalıştırılıyor' şeklinde fevkalade içeriden bilgiler taşımasına, yani pembe sahtekârlıklara alışıktık.
Gene de içimizi gıdıklayan faktörler oldu: Mektup sahibi, damak tadına
düşkün bir kadın gibiydi. Arada kocasından da bahsediyordu, samimiydi. Konu bir dondurmacıydı; yani azami
risk ne olabilirdi? Ayrıca da adres, Begümlerin evinin yakınlarıydı.
Gittin mi, gidicez mi, derken aylar ayları, böyle kovalıyor ya bazen, öyle oldu.
Sonra bir gün, siftahı yapan Begüm, gözleri başka bakar geldi: Yaşar usta, dondurma olayını aşmıştı.
Şahsi bağımlılığım, bir aylık. Fakat dönüşü olmayan noktadayız. Vazgeçemeyeceğin üç erkeği say derseniz; babam, E.A. ve Yaşar ustadır. Bu kadara kadar yani.
Yaşar usta, yedi yaşından beri dondurmacılık yapıyor. Arnavutluk kökenli.
Eski usul bir dondurma makinesi var, üstü tenteli. Bir fırının bahçesini mesken tutmuş. Kendiliğinizden gidip de denemezsiniz; öyle göze gelir albenisi yok. Fakat adam özellikle meyveli dondurma alanında, ordinaryüs.
Pazara çıkıyor. Hangi meyve varsa, onu alıyor. (O yüzden çeşitler mütemadiyen değişiyor.) Gerekirse üç kuruş fazla verip kendi seçiyor.
Sonra o meyvelerle, bilmiyorum burada hangi kelimeyi kullanmalıyız, bence aşk yaşıyor. Tutkulu, takıntılı bir aşk. Kavunun kabuğunu fırçalıyor mesela. Soyarken kullandığı bıçak ve eli kirlenmesin diye! Fazlasıyla temiz, titiz, hatta obsesif.
Nihayetinde hiç makine kullanmadan, hiç katkı maddesi koymadan, o tarifsiz lezzetteki dondurmalarını yaratıyor.
Delice bir şey: Şeftaliden lifler çıkıyor. Muzun içinde lokmacıklar var. Limonu yüzünüze, gözünüze sürmek istiyorsunuz.
Kırmızı erik ile kızılcık biraz mayhoş. Fakat o çıtçıt çekirdekleriyle incir, gayet sofistikos bir tatlı olarak, en maceracı ve havalı restoran mutfaklarını süsleyebilir.
Vişnede ölçü pederdir: Bu kadar sene sonra çocukluğundaki lezzeti bulduğunu söyledi. Ki bilirsiniz belki, o yaşta bunu çok zor söylerler.
Yaşar ustanın yolu karışık; doğma büyüme 'Anadolulu olmama rağmen, tek başıma çıkartamıyorum. Buyrun size iyilik; açık adres biçiminde:
Ali Nihat Tarlan Cad.,
No: 34/2, Bostancı (Minibüs yoluna çok yakın; Biberoğlu fırınının bahçesi)
Telefonu bilhassa vermiyorum. Hem kilitlemeyin, adamın işi gücü var. Hem de ifrit oluyorum o 'Şimdi derhal geçen yazınızda sözünü ettiğiniz blablablanın telefonunu yazın' tipi okura. Yok öyle armut piş, ağzıma düş. Armut mu dedim?!
Ayça Tekindor'a dönme pahasına, son bir not: Kavunlu dondurması o kadar kavun ki, rakının yanına meze yapan var.




http://www.yusdo.com
01-09-2016 09:21
Bul Rep Ver Alıntı
« Önceki | Sonraki »


Bu Konudaki Mesajlar
iddaa ediyoruz, ben şimdiye kadar dondurma yememişim diyeceksiniz...! - esnafahaber - 01-09-2016 09:21

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  1 Milyon Takipçiye Hiç Bu Kadar Yakın Oldunuz Mu? zubamba 0 22 02-10-2016 08:44
Son Mesaj: zubamba
  Canlı iddaa sitesi SİMAOFCP 0 29 13-07-2016 07:11
Son Mesaj: SİMAOFCP
  İmplant Ömrü Ne Kadar ? osman75 0 34 07-07-2016 01:21
Son Mesaj: osman75
  MMM Türkiye ile Ayda 0'e Kadar Kazanın zubamba 0 64 27-02-2016 09:35
Son Mesaj: zubamba

Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir

Forum Atla:

tanıtım haberi- son haberler- haber- kahramanmaraş haberleri- wikigazete.com- webcimo- Hava Durumu- sanierungsunternehmen -

Öğretmen Sitesi

Öğretmen Siteleri



Öğretmen Sitesi | İletişim | Yukarıya dön | İçeriğe Dön | Mobile Version | RSS

Türkçe Çeviri: MyBBTürkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2016 MyBB Group.

MyBB & SEO İnSiDe

ÖğretmenSitesi.İnfo Google Gizlilik Politikasına riayet etmektedir