2013 yýlýnda alýnacak 70 bin memur kadrosunun kurumlara göre daðýlýmý açýklandý. Diyanet’ e 14 bakanlýðýn toplamýndan fazla kadro ayrýldý. Bütçeden de 11 bakanlýktan yüksek pay alan Diyanet, son 10 yýlda yaklaþýk iki katýna çýktý. 145 bin kadrosuyla kurum, adeta bir ordu.
AKP imam ordusu kuruyor! Devlet Personel Baþkanlýðý (DPB), 2013 yýlý Merkezi Yönetim Bütçe kanunu gereðince açýktan atama ve nakil sayýlarýnýn kamu idare kamu ve kuruluþlarýna daðýlýmýný gösteren listeyi internet sitesinde yayýnladý. 70 bin memur kadrosunun, yaklaþýk yüzde 5 ‘i Diyanet’e ayrýldý.
14 BAKANLIKTAN DAHA FAZLA
Yayýmlanan listeye göre Maliye Bakanlýðý’na 800, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý’na 625, Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý’na 500, Ýçiþleri Bakanlýðý’na 450, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’na 375, Kültür ve Turizm Bakanlýðý’na 350, Gençlik ve Spor Bakanlýðý’na 150, Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý’na 113, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý’na 100, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý’na 90, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý’na 85, Ekonomi Bakanlýðý’na 80, Kalkýnma Bakanlýðý’na 45 ve Avrupa Bakanlýðý’na 20 kadro tahsis edildi. Bu 14 bakanlýða ayrýlan toplam kadro, bin 783.
DÝYANET ORDUSU BÜYÜYOR
En fazla kadro 37 bin 706 ile Milli Eðitim Bakanlýðý’na tahsis edildi. Milli Eðitim Bakanlýðý’ný 6 bin 627 kadro ile Saðlýk Bakanlýðý ve baðlý kuruluþlar, 4bin 310 kadro ile Adalet Bakanlýðý izledi.
Listede ayrýca üniversiteler de dahil pek çok kamu kurumuna tahsis edilen kadrolarýn sayýlarýna da yer verildi.
Milli Eðitim, Saðlýk ve Adalet Bakanlýðý’ndan sonra en çok atamanýn yapýldýðý kurum olan Diyanet, 10 yýlda büyüttüðü kadrosuyla adeta bir “ordu” haline geldi.
AKP iktidarýyla birlikte bütçesi de önemli ölçüde artýrýlan Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, AKP’nin gözde kurumlarýndan biri haline geldi. 2002 yýlýnda personel sayýsý 74 bin 374 olan Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý’na 2003ten bu yana 23 bin 113 personel alýndý. Her yýl 2 bine yakýn personel, Cumhurbaþkanlýðý dahil üst kurullar ve çeþitli bakanlýklara yatay geçiþ yaptý. Geçiþlerde en çok tercih edilen kurumlarýn baþýnda Milli Eðitim Bakanlýðý ve Baþbakanlýk geliyor. Adalet, Maliye, Gümrük Müsteþarlýðý, Yurt-Kur, Ýþ-Kur ile Kültür ve Turizm Bakanlýðý da tercih edilen kurumlar arasýnda yer aldý. Diyanet kadrolarý baþka kamu kadrolarýna geçiþ yolu olarak kullanýlýyor.
BÝN “MELE” ATANDI
AKP bin mollayý da Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý kadrosuna aldý. Geçtiðim yýl Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, Doðu ve Güneydoðu Anadolu’ya bin mele(molla) atandý. Meleler baþta; Diyarbakýr, Þanlýurfa, Siirt ve Mardin olmak üzere çeþitli illere “imam ve Kuran öðreticisi” olarak atandý.
Diyanet’in personel sayýsý, son olarak Mart ayýnda 141bin 298 olarak açýklandý. Bu sayýnýn 128bin 847’si kadrolu, diðerleri sözleþmeli personelden oluþuyor. Yeni atanacak 3 bin 800 personelle birlikte, Diyanet kadrosu yaklaþýk 145 bin kiþiye çýkacak.
BU BÜYÜKLÜÐE BÜTÇE DAYANMAZ
2013 yýlýnda Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý’na bütçeden ayrýlan pay tartýþma yaratmýþtý. Aslýnda Diyanet’e her yýl önemli bir bütçe ayrýlýyor. Ancak AKP döneminde muazzam bir büyüklüðe ulaþan kurumun bütçesi iyice þiþti. Baþkanlýðýn 2012 yýlýnda yine rekor bir artýþla 3 milyar 891 milyon TL’ye çýkarýlan bütçesi, 2012 de yüzde 18,3 artýþla 4 milyar 604 milyon TL oldu. Diyanet bu bütçeyle Ýçiþleri, Saðlýk ve Dýþiþleri Bakanlýklarý da dahil 11 bakanlýðý geride býraktý. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, aldýðý bu bütçeyle genel bütçeli idareler arasýnda en büyük payý alan 12.kurum oldu.
GÖRMEZ: PERSONELE GÝDÝYOR
Diyanet Ýþleri Baþkaný Mehmet Görmez, kurumun bütçesinin ulaþtýðý boyutun eleþtiri konusu olmasýna içerlemiþ ve eleþtirileri sert bir dille reddetmiþti. Görmez, aralýk ayýnda düzenlenen Ýl Müftü Yardýmcýlarý Semineri’nde yaptýðý konuþmada, “Baþkanlýðýmýzý milletimizin sýrtýnda bir yük gibi göstermeye çalýþmak, hiç kimsenin hakkýnda deðildir, hakký da yoktur. Ülkemizin tarihinde baktýðýmýzda, hem din hizmeti hem de yaygýn din eðitimi amacýyla kurulan vakýflarýmýzýn mal varlýðýný düþündüðümüzde aslýnda Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý devlete hiçbir þekilde borçlu deðildir.”
Görmez, Diyanet bütçesinin neredeyse tamamýnýn personele ayrýldýðýný belirterek, bütçenin yüzde 95,7 sinin personel giderlerine harcandýðýný söylemiþti. Kurumun bu kadar personele neden gereksinimi olduðuna bir açýklama getirmeyen Diyanet Ýþleri Baþkaný, sözlerine “Baþkanlýðýmýz kadar devlete yük olmayan ve hayýrsever, halkýmýzýn desteði ile ayakta duran baþka bir kurum yoktur” diye devam etmiþti.
ETÝKETLER:imam ordusu, imam ordusu geliyor, diyanet kadro sayýsý, diyanete ne kadar kadro verildi, kaç imam var, imam sayýsý, türkiyedeki imam sayýlarý deðiþimi, yýllara göre imam sayýsý, imam hatip mezunu imam, sayýsý, akp imam ordusu, ahmet þýk, kitabý gerçek, oluyor