Baþbakan Yardýmcýsý Bülent Arýnç, "
Suriye’de netice alýnmayacak sadece vur geç þeklindeki bir müdahalenin kaosu daha da büyütebileceði endiþesi içerisindeyiz. Biz Suriye’de böyle halkýna zulmeden bir rejimin mutlaka bu olay sonucunda insanlýk vicdaný ile buna isyan edilmesini bekliyoruz. Öyle bir sonuç meydana getirmeli ki bu zulmü iþleyenler bir daha ayaða kalkamamalý" dedi.
Iraktaki müslümanlar gibi mi bir daha ayaða kalkamamalýlýar ?
Baþbakan Yardýmcýsý Bülent Arýnç, Bakanlar Kurulu toplantýsý sonrasýnda basýn açýklamasý yaparak gazetecilerin gündeme iliþkin sorularýný yanýtladý. ABD Baþkaný Obama’nýn kongrenin onayýný almak istemesi sorulan Arýnç, "21 Aðustos’ta bir kimyasal silah saldýrýsý oldu. Malesef, çoðu çocuk olmak üzere binden fazla insan hayatýný kaybetti. Bunun kimler tarafýndan, ne maksatla yapýldýðý artýk biliniyor. Bunu sayýn Obama da biz de biliyoruz. Daha sonra yapýlanlarda, bunun rejim yanlýsý güçler tarafýndan kendi halkýna karþý iþlenmiþ bir cinayet olduðu bizce biliniyor. Böyle bir cinayete karþý Suriye’deki mevcut rejimin cezalandýrýlmasý amacýyla insanlýk adýna bir hareket yapýlmasý gerekli. Öncelikle Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi’nde eðer 5 daimi üyenin de oydaþlýðý ile bir karar alýnabilirse, bu karar rahatlýkla yürütülebilirdi. Ama her þeye raðmen kimyasal silah saldýrýsýnda bulunulmasýný ve masum insanlar ölmesine raðmen, Rusya ve Çin’in vetosu ile Güvenlik Konseyi’nden bunu geçirmek mümkün olmadý. Bundan sonra da geçeceðe benzemiyor. Ýkinci olarak NATO üyeleri bir yaptýrýmda bulunabilirlerdi. Maalesef, NATO’dan da bir yaptýrým beklenmiyor. Baþkan Obama’ýn konuþmasý önemlidir. Vurgular önemlidir" ifadelerine yer verdi.
BÝR CEZALANDIRMA OLACAKSA BUNU ABD YAPACAK GÝBÝ GÖRÜNÜYOR
Suriye’ye karþý bir müdahale olasýlýðýný deðerlendiren Arýnç, "Esad rejimine ve kimyasal silah kullanýmýna karþý bir yaptýrým, bir müdahale, bir cezalandýrma olacaksa, bunu ABD yapacak gibi görünüyor. Baþkan Obama kendi yetkisinde olmasýna raðmen kongrenin vereceði kararý bekleyeceðini ifade etti. Bu bir tercihtir. Obama büyük bir cesaretle olumsuz bir oy farkýna raðmen kongreden böyle bir kararý geçirebileceðini düþünmektedir. Karar onundur. Bunun da farklý sebepleri var. Onun kongre kararýna ihtiyaç duyduðunu göstermiþ olabilir. Bu ne zaman olacak? Görünüyor ki 9 Eylül’den itibaren böyle bir þey gündeme gelecek. Nasýl geçecek? Hangi tartýþmalar olacak? Bunu hep birlikte göreceðiz. Bir ihtimal G-20 zirvesine katýlmadan önce böyle bir þeyin kýsa sürecek bir yaptýrýmýn olabileceði yönündeydi. Ama 9 Eylül tarihi kongre için önemli bir tarih olduðuna göre, artýk bütün geliþmeleri ondan sonraki tarihler içerisinde beklemek gerekiyor "diye konuþtu.
VUR GEÇ ÞEKLÝNDEKÝ MÜDAHALE KAOSU BÜYÜTÜR
Suriye’ye karþý yapýlacak müdahalenin nasýl olmasý gerektiði konusunda da bilgi veren Arýnç þöyle konuþtu: "264 balistik füze atýldýðý resmi kayýtlarda var. Bunlarý affetmek sacede görmezden gelmek doðru deðil. Cinayet cinayettir. Buna sebebiyet verenlerin, siyasi sonuçlarla karþý karþýya kalmasý gerekir. Netice alýnmayacak sadece vur geç þeklindeki bir müdahalenin Suriye’deki kaosu daha da büyütebileceði endiþesi içerisindeyiz. Biz Suriye’de böyle halkýna zulm eden bir rejimin mutlaka bu olay sonucunda insanlýk vicdaný ile buna isyan edilmesini bekliyoruz. Öyle bir sonuç meydana getirmeli ki bu zulmü iþleyenler bir daha ayaða kalkamamalý. Ama görüyoruz ki, dünya özellikle siyasiler, sanki bu olaylara da gereken ciddiyeti gösterememiþler gibi. Herkes kendi ülkesindeki iç politika kaygýlarý ile bu konularý göz ardý ederek benim iþime gelmez, baþkasý ne yaparsa yapsýn. Bu Türkiye’nin tek baþýna yapabileceði veya yapmak isteyeceði bir konu da deðil. Dýþ dinamiklerin bu konuda mutlaka hayata geçmesini bekliyoruz."
HER TÜRLÜ TEDBÝR ALINDI KÝMSENÝN ENDÝÞESÝ OLMASIN
Suriye’ye karþý yapýlacak olasý bir müdahaleden önce Türkiye’nin her türlü tedbiri aldýðýný vurgulayan Arýnç, "Bütün milletimiz müsterih olsun. Bu konuda hükümetimiz ve silahlý kuvvetlerimiz bütün gücüyle elindeki tüm imkanlarýyla her türlü ihtimallere karþý tedbirlerini almýþ durumda. Bizim yapacaðýmýz her türlü çalýþmada halkýmýzýn güvenliði, ülkemizin güvenliði hamd olsun egemenliði için yeter de artar bile. Bu konularda hiç kimsenin endiþesi olmasýn. Bugün NATO Sekreteri Rasmussen’in çok önemli açýklamalarý oldu. Biz Türkiye’nin yanýndayýz. Türkiye’ye karþý herhangi bir saldýrý oldu diyelim, NATO, Türkiye’nin yanýnda yer alacaktýr. Kaldý ki bu bir blöften de ibaret olabilir. Esad’ýn bunu yapacak gücü niyeti olup olmadýðýný da herkes çok iyi biliyor. Ama en kötü ihtimale göre Türkiye, bir kiþinin burnunun kanamamasý için ülkemizin bütün güvenlik tedbirlerini alma noktasýnda en ince detaylara kadar çalýþmalarýný yaptý. Kimsenin endiþesi olmasýn" diye konuþtu.
OPERASYON KAPSAMLI OLMALI
Operasyon kapsamlý olmalý diyen Bülent Arýnç açýklamalarýný þöyle sürdürdü: "Yanan ateþe karþý Türkiye su sýkmakla meþgul. Eðer bir operasyon yapýlacaksa, cezalandýrma olacaksa, sadece kimyasal silah kullanmak veya son olayla baðlantýlý olmamalý. Ýki buçuk, üç yýldan beri devam eden bu zulmün artýk sona ermesi için, halkýndan on binlerce insaný öldüren bir rejimin ayakta kalmamasý için etkili ve kapsamlý olmasý gerekir."
PÝLOTLARI SAÐLIKLI BÝR ÞEKÝLDE ALMAK ÝSTÝYORUZ
Lübnan’daki pilotlarýn son durumu ile ilgili sorulan soruya Arýnç þöyle cevap verdi: "Pilotlarý saðlýklý bir þekilde almak istiyoruz. Dolayýsýyla bir çatýþmanýn dýþýnda saðlýklý bir þekilde kavuþmanýn ümidi içerisindeyiz. Þu anda da saðlýklarýnýn çok iyi olduðunu ve götürüldükleri yeri de biliyoruz. Ümit ediyoruz ki en kýsa zamanda arkadaþlarýmýza kavuþacaðýz. Gazeteci Metin Turan’a da 15 günün sonunda kavuþmayý ümit ediyoruz" diye konuþtu.
Anadolu Ajansý’nýn Kürtçe yayýn yapmasýnýn çözüm sürecine olan katkýsýný da deðerlendiren Arýnç,
"Bu bizim altýncý dilimiz oluyor. Bu büyük bir devrimdir. Yakýn zamanda Ýngilizce haber yayýnýna da baþlayacaðýz" dedi.